Renaissance Village Academy

Bell Schedules

Children are allowed to have a snack whenever they're hungry. Breaks are taken when the children need them, rather than at a set time.  Sometimes we take a walk or play outside, other times we play inside.  

Our activities follow the curiosity of the children whenever possible, so reading time can turn into history or science or math, for example.  And times are fungible - if the students are really into a lesson, we may run long; if they're not as engaged, we may take a break sooner.
Monday Schedule
Description / Period Start Time End Time Length
Morning classes 9:15 AM 11:15 AM 120 min
Lunch 11:15 AM 12:00 PM 45 min
Prep for P.E. 12:00 PM 12:30 PM 30 min
P.E. (USSD Karate) 12:30 PM 2:00 PM 90 min
Cool down 2:00 PM 2:30 PM 30 min
Afternoon classes 2:30 PM 5:15 PM 165 min
Tuesday Schedule Tuesday is our travel day, with several off-campus activities.
Description / Period Start Time End Time Length
Gardening and / or cooking at Miss Nancy's house 9:15 AM 11:30 AM 135 min
Lunch 11:30 AM 12:15 PM 45 min
Free play and skills building at park 12:15 PM 1:30 PM 75 min
Afternoon classes 2:00 PM 5:15 PM 195 min
Long Friday Schedule Our Friday schedules alternate between long and short; every other Friday is a minimum day. This allows families to plan get-away time for non-holiday weekends when attractions are packed.

Long Fridays this year are:
Aug. 19, 31; Sept. 2, 16, 30; Oct. 14, 28; Nov. 11; Dec. 9, 23;
Jan. 20; Feb. 3, 17; Mar. 3, 17, 31; Apr. 14; May 12, 26; Jun. 9
Description / Period Start Time End Time Length
Morning classes 9:15 AM 11:15 AM 120 min
Lunch 11:15 AM 12:00 PM 45 min
Afternoon classes 12:00 PM 5:15 PM 315 min
Wednesday Schedule This is our short day. The children often complain that school ends too early on Wednesday.
Description / Period Start Time End Time Length
Morning classes 9:15 AM 11:15 AM 120 min
Lunch 11:15 AM 12:00 PM 45 min
Piano (Rotation) 1:30 PM 2:15 PM 45 min
Afternoon classes 12:00 PM 3:15 PM 195 min
Thursday Schedule
Description / Period Start Time End Time Length
Morning classes 9:15 AM 11:15 AM 120 min
Lunch 11:15 AM 12:00 PM 45 min
Prep for P.E. 12:00 PM 12:30 PM 30 min
P.E. (Karate) 12:30 PM 2:00 PM 90 min
Cool down 2:00 PM 2:30 PM 30 min
Afternoon classes 2:30 PM 5:15 PM 165 min
Short Friday Schedule Our Friday schedules alternate between long and short; every other Friday is a minimum day. This allows families to plan get-away time for non-holiday weekends when attractions are packed. In 2015, the students voted to extend the short Fridays to 3:15.

Short Fridays this year are:
Aug. 12, 26; Sept. 9, 23; Oct. 7, 21; Nov. 4, 18; Dec. 2, 16;
Jan. 13, 27; Feb. 10, 24; Mar. 10, 24; Apr. 7; May 5, 19; Jun. 2
Description / Period Start Time End Time Length
Morning classes 9:15 AM 11:15 AM 120 min
Lunch 11:15 AM 12:00 PM 45 min
Afternoon classes 12:00 PM 3:15 PM 195 min